Συχνες Ερωτησεις

3D-villain-with-a-question-mark-high-quality-pictures-2-34592–Πρέπει να είμαι νηστικός ή όχι πριν τη λήψη δείγματος και αν ναι, πόσες ώρες;

Για κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις που επηρεάζονται από τη λήψη τροφής, όπως γλυκόζη, λιπιδαιμικό προφίλ, είναι απαραίτητο να είμαστε νηστικοί τουλάχιστον για 10 με 12 ώρες. Για το λόγο αυτό, συνιστούμε η λήψη δείγματος να γίνεται πρωινές ώρες, μετά από ολονύκτια νηστεία, ενώ το τελευταίο γεύμα της προηγούμενης ημέρας να έχει γίνει το πολύ ως τις 9 το βράδυ και να είναι ελαφρύ. Μαστίχες, γάλα, χυμοί, καφές, καραμέλες (ακόμη και αν αναγράφουν στη συσκευασία τους «χωρίς ζάχαρη») διαταράσσουν το αποτέλεσμα των εξετάσεων το οποίο δε θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές τιμές. Καλό είναι επίσης να αποφύγουμε το αλκοόλ 2 με 3 ημέρες νωρίτερα. Το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση. Συνιστάται να πιείτε άφοβα δύο–τρία ποτήρια νερό πριν από την αιμοληψία, διότι έτσι οι φλέβες διατηρούνται ψηλαφητές και ο εξεταζόμενος δε ζαλίζεται. Δεν αλλάζουμε άρδην τις διατροφικές μας συνήθειες (δίαιτα) πριν την αιμοληψία μόνο για να «ξεγελάσουμε» το αποτέλεσμα. Δε θα είναι ενδεικτικό της υγείας μας. Ένα σημαντικό σημείο είναι να έχουμε αποφύγει την έντονη σωματική άσκηση τις τελευταίες ημέρες διότι επίσης επηρεάζονται οι τιμές κάποιων εργαστηριακών εξετάσεων.

–Είναι επώδυνη η αιμοληψία;

Κατά τη στιγμή της αιμοληψίας αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς είναι ένα μικρό τσίμπημα και όχι πόνο. Αυτό είναι στιγμιαίο και μόνο κατά τη διέλευση της βελόνας από το δέρμα. Η επακόλουθη λήψη του δείγματος είναι ανώδυνη.  Όμως ο φόβος και η προσμονή του πόνου εντείνει το επώδυνο αίσθημα, καθώς όλη μας η προσοχή στρέφεται στο σημείο της φλεβοκέντησης. Επίσης όταν ο εξεταζόμενος φοβάται και σφίγγει το σώμα του είναι πιθανόν να επηρεαστούν οι τιμές των εργαστηριακών του εξετάσεων ή ακόμη και η φλέβα την οποία παρακεντούμε να συσπαστεί και να σταματήσει να δίνει αίμα, οπότε η αιμοληψία θα πρέπει να επαναληφθεί. Ας μη ξεχνάμε ότι είναι καλύτερο να κάνει κανείς κουράγιο για λίγα δευτερόλεπτα, παρά να ζει εγκλωβισμένος με το φόβο ότι κάτι έχει, αλλά φοβάται την αιμοληψία.

Όσον αφορά τα παιδιά, αν οι ενήλικες παραμένουν ψύχραιμοι και ήρεμοι, τότε το ίδιο θα κάνει και το παιδί. Θα παραμείνει ήρεμο, δε θα ταλαιπωρηθεί και δε θα φοβάται στο μέλλον την αιμοληψία. Ο φόβος είναι πιο δυνατό συναίσθημα από το στιγμιαίο τσίμπημα και στα παιδιά.

–Μπορούμε να αποφύγουμε τη δημιουργία μελανιάς στο σημείο της ένεσης;

Η μελανιά συνήθως δημιουργείται από λανθασμένους χειρισμούς κατά τη διάρκεια της αιμόστασης. Θα πρέπει να ασκήσουμε σταθερή πίεση με στεγνό βαμβάκι και με τεντωμένο τον αγκώνα για λίγα λεπτά. Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Δεν τρίβουμε το σημείο και δεν κλείνουμε σφιχτά το χέρι.

–Έχει σημασία πότε μια γυναίκα θα κάνει εξετάσεις κατά τη διάρκεια του κύκλου της;

Είναι γνωστό ότι κατά τη ωορρηξία τιμές αίματος όπως χοληστερίνη, σίδηρος και ορμόνες διαταράσσονται. Συγκεκριμένα όσον αφορά το σίδηρο, η μείωση της τιμής του δεν θεωρείται αποτέλεσμα της απώλειας αίματος, αλλά ορμονικών μεταβολών.

–Μπορεί κανείς να καπνίσει πριν την αιμοληψία;

Κατά το κάπνισμα διεγείρονται οι ορμόνες του μυελού και του φλοιού των επινεφριδίων. Ως αποτέλεσμα πολλές τιμές εξετάσεων αίματος διαταράσσονται: η γλυκόζη αίματος αυξάνεται ενώ αλλαγές έχουμε και σε πολλές ορμονολογικές εξετάσεις.

–Θα πάρω τα φάρμακά μου πριν την αιμοληψία;

Πολλά φάρμακα επηρρεάζουν τις εργαστηριακές εξετάσεις και πρέπει να τα λαμβάνουμε μετά την αιμοληψία. Τέτοια είναι:θυρεοειδικά, στατίνες, αντισυλληπτικά, ασπιρίνη, αγχολυτικά, σιδήρου και πολλά άλλα. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.

–Ποιες είναι οι γενικές εξετάσεις

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν λέμε γενικές αίματος εννοούμε τη μέτρηση του αιματοκρίτη, των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων και πολλών άλλων δεικτών των κυττάρων του αίματος. Όταν κάνουμε προληπτικές εξετάσεις (check up) αυτό περιλαμβάνει:

Γενική αίματος, ΤΚΕ, Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη, Ουρικό οξύ, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια
HDL, LDL, SGOT, SGPT, GT, Γενική ούρων

Επιπλέον σε παιδιά: ALP, Σίδηρος, Φερριτίνη

Γυναίκες: Σίδηρος, Φερριτίνη, Ασβέστιο

Άνδρες > 40 ετών: PSA

–Πως γίνεται η εξέταση των ούρων;

Η γενική και καλλιέργεια ούρων γίνεται με τα πρώτα πρωινά ούρα. Αφού πλύνουμε την περιοχή με απλό σαπούνι και χωρίς να τη σκουπίσουμε με πετσέτα, συλλέγουμε ποσότητα από τη μέση της ούρησης σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο (4° C) αν καθυστερήσει η μεταφορά πάνω από 1 με 2 ώρες.

–Εξετάσεις ούρων 24ώρου: Το πρωί, για παράδειγμα στις 7:00 π.μ., αδειάζουμε την ουροδόχο κύστη. Τα ούρα αυτά δε μαζεύονται και πετιούνται. Στη συνέχεια μαζεύονται όλα τα ούρα κάθε ούρησης κατά την διάρκεια των 24 ωρών που ακολουθούν, καθώς και τα πρώτα ούρα στις 7:00 π.μ. της άλλης ημέρας. Τα ούρα μαζεύονται σε ειδικό βαθμονομημένο δοχείο (με ή χωρίς συντηρητικό) που μπορούμε να προμηθευτούμε από το φαρμακείο και διατηρούνται στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της συλλογής.

Μοιραστείτε το:
FacebookTwitterPinterestGoogle+TumblrLinkedIn

Comments are closed