Πλένουμε σωστά τα χέρια μας; Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

σωστό πύσιμο χεριών, Κουτρουμπή Χριστίνα, μικροβιολόγος, Τρίκαλα

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του πλυσίματος των χεριών μας αρκετές φορές τη μέρα, ειδικά μετά από συγκεκριμένες δραστηριότητες. Γνωρίζουμε όμως πραγματικά πότε πρέπει να το κάνουμε και αν γίνεται σωστά, ή είναι μια διαδικασία που την κάνουμε μηχανικά, χωρίς να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή;

Είναι αλήθεια ότι πολλές λοιμώξεις μεταδίδονται με τα χέρια μας από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι που καθιστά τη σημασία του πλυσίματος των χεριών τεράστιας σημασίας για τη μετάδοση των λοιμώξεων μεταξύ μας όπως η γαστρεντερίτιδα ή και το χειμώνα όταν το κρυολόγημα και η γρίπη είναι σε έξαρση. Ας δούμε όμως μερικές χρήσιμες συμβουλές.

 

-Πώς λειτουργεί το πλύσιμο των χεριών;

Το σαπούνι έχει την ιδιότητα να παγιδεύει τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στα χέρια μας καθώς τα τρίβουμε και στη συνέχεια το νερό αποβάλει μαζί το σαπούνι και τους μικροοργανισμούς από αυτά. Από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, ακόμη και αν το σαπούνι ή το νερό είναι βρώμικα, μετά από σωστή διαδικασία πλυσίματος, το ποσό των μικροβίων στα χέρια μας έχουν ελαττωθεί πάρα πολύ, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό εμάς και τους γύρω μας.

 

-Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει οπωσδήποτε να πλένουμε τα χέρια μας;

-Πριν και μετά την τουαλέτα. Προσοχή: ΚΑΙ πριν, ΚΑΙ μετά.

-Πριν και μετά από κάθε γεύμα

-Μετά από χειραψίες και χρήση δημόσιων χώρων (πόμολα, κουμπιά ανελκυστήρων, δημόσιες τουαλέτες)

-Όταν γυρίζουμε στο σπίτι. Πολλή προσοχή ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά ή αν πρόκειται να επισκεφτείτε μικρά παιδιά, πριν παίξετε ή τα πάρετε αγκαλιά φροντίστε να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας.

-Όταν παρασκευάζουμε φαγητό, ειδικά αφού αγγίξετε κρέας, πουλερικά, αυγά.

Σε μια πρόσφατη έρευνα (που δημοσιεύτηκε στα Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής με τίτλο «Ηπατίτιδα Ε: Μια αναδυόμενη λοίμωξη στην Ευρώπη», Κουτρουμπή Χ, Σεβαστιανός Β.Α, Βρυώνη Γ, Τσακρής Α) βρέθηκε ότι λοιμώξεις που αποκτούμε από τα ζώα εμφανιζόταν με μεγαλύτερη συχνότητα σε άτομα αστικού περιβάλλοντος κατά την παρασκευή του φαγητού, παρά σε κτηνοτρόφους ή σφαγείς που είχαν άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα.

-Όταν αγγίζουμε περιοχές του σώματός μας όπως μύτη, αφτιά, στόμα κ.α.

-Πριν και αφού αγγίξουμε ένα άρρωστο άτομο

-Αφού αγγίξουμε σκουπίδια ή σκουπιδοτενεκέδες.

-Πριν και αφού αλλάξουμε την πάνα σε ένα μωρό.

 

-Ποιο είναι το σωστό πλύσιμο των χεριών μας;

Το σωστό πλύσιμο το χεριών μας, βάση των οδηγιών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας συνοψίζεται στην παρακάτω εικόνα:

Σωστό πλύσιμο χεριών, Κουτρουμπή Χριστίνα, Μικροβιολόγος, Τρίκαλα

 

πλύσιμο χεριών, Κουτρουμπή Χριστίνα, ΜικροβιολόγοςΜάθετε στα παιδιά σας να πλένουν εξ” αρχής σωστά τα χέρια τους. Είναι μια μηχανική διαδικασία που μπορεί να τα προφυλάξει από πολλές ασθένειες κατα τη διάρκεια της ζωής τους.

 

Κουτρουμπή Χριστίνα
Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος

Μοιραστείτε το:
FacebookTwitterPinterestGoogle+TumblrLinkedIn

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *