Μέτρα πρόληψης μετάδοσης νοσημάτων από τις τροφές. Συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Λοιμώξεις από τροφές. Κουτρουμπή Χριστίνα-Μικροβιολόγος Τρίκαλα

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει μια σειρά μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών νοσημάτων από τα τρόφιμα, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία της ατμόσφαιρας ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.

Ας δούμε τα κυριότερα από αυτά:

Πλένουμε καλά τα χέρια μας, ιδιαίτερα πριν ΚΑΙ μετά την τουαλέτα, πριν ΚΑΙ αφού παρασκευάσουμε το φαγητό μας, πριν ακουμπήσουμε ένα παιδί, μετά από χειραψίες και χρήση δημόσιων χώρων, πόμολα, τουαλέτες, κτλ, αφού ακουμπήσουμε οποιοδήποτε κατοικίδιο, μόλις γυρίσουμε σπίτι, αφού αγγίξουμε σκουπίδια ή κάνουμε οποιαδήποτε εργασία στη φύση.

-Αποφεύγουμε το μαγείρεμα και κρατάμε ουσιώδεις κανόνες υγιεινής εαν πάσχουμε από οποιοδήποτε μεταδοτικό νόσημα, ειδικά από γαστρεντερίτιδα.

Κατά τη μαγειρική, δεν τοποθετούμε ποτέ στον ίδιο χώρο ή ακουμπούμε χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας μαγειρεμένα και ωμά τρόφιμα. Σαπουνίζουμε πολύ καλά τα σημεία (νεροχύτης, πάγκος κοπής, σκεύη μαγειρικής και πιάτα) όπου έχουμε ακουμπήσει άπλυτα λαχανικά ή ωμό κρέας, αμέσως μόλις τελειώσουμε την εργασία μας. Επίσης, δε χρησιμοποιούμε ποτέ το ίδιο μαχαίρι, ή τα ίδια σκεύη για το κρέας και τα λαχανικά.

Αποφεύγουμε την κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων τροφίμων. Ειδικά το κρέας και τα αυγά θα πρέπει να είναι πολύ καλά ψημένα, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο σαλμονέλωσης και άλλων παθογόνων μικροβίων.

Οποιοδήποτε φαγητό θα πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο εντός 2-4 ωρών από το μαγείρεμα και όχι να παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός θερμοκρασίας δωματίου. Ας μη ξεχνούμε ότι τα μικρόβια αναπτύσσονται με τεράστιες ταχύτητες όταν έχουν ζέστη και αρκετή τροφή!

Πλένουμε με άφθονο, τρεχούμενο νερό λαχανικά και φρούτα ΠΡΙΝ τα κόψουμε, ενώ φροντίζουμε να απομακρύνουμε τα εξωτερικά φύλλα π.χ. στο μαρούλι.

-Δίνουμε μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση μη-παστεριωμένων γαλακτοκομικών και σε τρεχούμενα νερά από βρύσες ή άλλες ύποπτες περιοχές. Προσοχή επίσης σε πλαστικά μπουκάλια νερού που έχουν αφεθεί στον ήλιο.

Προστατεύουμε τις τροφές από οποιοδήποτε έντομο.

Απολυμαίνετε συχνά τις επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου. Οι νεροχύτες να είναι πάντα καθαροί, χωρίς υπολείμματα τροφών και το ψυγείο καθαρό, χωρίς εκτεθειμένα τρόφιμα, αλλά καλά κλεισμένα σε ειδικά δοχεία φύλαξης.

 

 

βιοαναλυση, κουτρουμπη χριστινα, τρικαλα, μικροβιολογοςΜάθετε στα παιδιά σας να τηρούν σωστούς κανόνες υγειινής. Μπορεί να τα προφυλάξουν από πολλές ασθένειες κατα τη διάρκεια της ζωής τους.

Κουτρουμπή Χριστίνα
Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος

 

Μοιραστείτε το:
FacebookTwitterPinterestGoogle+TumblrLinkedIn

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *