Ιογενής Γαστρεντερίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

ιογενής γαστρεντεριτιδα, Κουτρουμπή Χριστίνα, μικροβιολογος, ΤρικαλαΗ ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από διάφορους ιούς, χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του εντέρου και σήμερα θεωρείται η δεύτερη πιο συχνή ίωση μετά το κοινό κρυολόγημα. Ας δούμε μερικά κύρια χαρακτηριστικά της γαστρεντερίτιδας.

 

-Από τι προκαλείται η γαστρεντερίτιδα;
Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες οφείλονται σε διάφορους ιούς με πιο κοινούς τους ροταϊούς (συχνοί στα μικρά παιδιά), τους νοροϊούς και τους αδενοϊούς. Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται από το στόμα και πολλαπλασιάζονται στο έντερο, προκαλώντας φλεγμονή. Παρόλο που κάθε ιός μεταδίδεται πιο εύκολα συγκεκριμένους μήνες ανά έτος, η γαστρεντερίτιδα μπορεί να εμφανιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είτε τους χειμερινούς, είτε τους καλοκαιρινούς μήνες.

-Πώς κολλάμε γαστρεντερίτιδα;
Το μέσο μετάδοσης μιας γαστρεντερίτιδας είναι η κοπρανοστοματική οδός, δηλαδή οι ιοί εισέρχονται στο σώμα μας από το στόμα και εξέρχονται είτε από το στόμα (έμετος), είτε από τα κόπρανα (διάρροια). Ένα άτομο που νοσεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλα άτομα κατά την άμεση επαφή, ή κατά την παρασκευή φαγητού και ποτού, όταν δεν πλένει τα χέρια του ειδικά μετά από τη χρήση της τουαλέτας. Επίσης, οι ιοί μπορούν και επιβιώνουν έως και 72 ώρες σε μολυσμένες επιφάνειες όπως πόμολα, τραπέζια, πάγκοι, μέσα μαζικής μεταφοράς και είδη υγιεινής, σε οποιαδήποτε δηλαδή επιφάνεια μπορεί να χρησιμοποιείται από πάνω του ενός ατόμου. Επομένως το πλύσιμο των χεριών ειδικά μετά την τουαλέτα, αλλά και πριν από κάθε γεύμα μας, όπως και η προσεκτική κατανάλωση φαγητού κα ποτού σε δημόσιο χώρο, μπορεί να μας προφυλάξει από μια επιδημία γαστρεντερίτιδας. Ένας ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον ιό από την έναρξη των συμπτωμάτων έως και 3 ημέρες μετά την καλυτέρευσή του. Τέλος, προσοχή στην κατανάλωση ωμών οστρακοειδών και λαχανικών που μπορεί να είναι μολυσμένα με λύματα που περιέχουν ιούς.

-Από τη στιγμή που κολλάμε έναν ιό, πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα;
Συνήθως αυτό συμβαίνει από 12 έως και 72 ώρες, όσο δηλαδή κάνει ο ιός να πολλαπλασιαστεί μέσα στο σώμα μας και να προκαλέσει την αντίδραση του οργανισμού μας.

-Ποια είναι τα συμπτώματα μιας γαστρεντερίτιδας;
Από τη στιγμή που έχουμε κολλήσει γαστρεντερίτιδα, τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι:
-Ήπια αδιαθεσία, εξάντληση, ανορεξία.
-Πόνος στην κοιλιά ή τάση προς έμετο.
-Έμετος.
-Διάρροιες με την έναρξη του εμετού ή αμέσως μετά.
-Πυρετός υψηλός ή δέκατα.

-Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό μου;
Μια γαστρεντερίτιδα συνήθως είναι μια ήπια νόσος, με μικρή διάρκεια (συνήθως 2-3 ημέρες), που περιορίζεται μόνη της, χωρίς ιατρική παρέμβαση. Λόγω όμως της αφυδάτωσης που προκύπτει από τους εμέτους και τις διάρροιες, άτομα που δυσκολεύονται να αναπληρώσουν τα υγρά που έχουν χάσει, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη, είναι δυνατόν να έρθουν αντιμέτωποι με πιο σοβαρές επιπτώσεις της νόσου. Τα άτομα αυτά μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρή αφυδάτωση, η οποία δεν είναι μεν απειλητική για τη ζωή αν αντιμετωπισθεί, αλλά μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση προϋπαρχόντων προβλημάτων υγείας. Σε περίπτωση λοιπόν αφυδάτωσης, ο ασθενής δεν έχει σχεδόν καθόλου ούρα, παρουσιάζεται έντονη εξάντληση, ξηροστομία, χαμηλή πίεση αίματος και λήθαργος. Ένα παιδί με σοβαρή αφυδάτωση συνήθως εμφανίζεται ανορεκτικό, ληθαργικό και κλαίει χωρίς να βγάζει δάκρυα. Αν ένας ασθενής αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αφυδάτωσης ή ο πυρετός είναι πολύ υψηλός και τα συμπτώματα δεν υποχωρούν αλλά είναι πιο έντονα, θα πρέπει να καλέσει άμεσα τον ιατρό του.

-Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που έχουμε γαστρεντερίτιδα;
Μια ιογενής γαστρεντερίτιδα δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία του αρρώστου. Το πλέον σημαντικό είναι η αποφυγή και αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης αφυδάτωσης. Αυτό που συστήνεται γενικά είναι η λήψη υγρών με μεγάλη συχνότητα αλλά σε μικρές δόσεις. Καλό είναι να πίνετε νερό με ένα κουταλάκι με συχνότητα μια γουλιά κάθε 15 λεπτά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο λεμόνι στο νερό, το τσάι ή τη σούπα σας. Το λεμόνι κάνει καλό στο να σταματήσουν οι διάρροιες.

Επίσης, θα πρέπει να έχετε κατά νου την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να διαλύσετε σε νερό μια πολύ μικρή ποσότητα αλατιού, ζάχαρης και ελάχιστης μαγειρικής σόδας, ως μέσο αναπλήρωσης των ηλεκτρολυτών σας. Αν μπορείτε να καταναλώσετε φαγητό και δεν έχετε τάση για έμετο, μπορείτε να φάτε μικρές ποσότητες μπανάνας, μήλου ή ντομάτας για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών σας. Καλό είναι να αποφύγετε τα αναψυκτικά τύπου cola.

Όσον αφορά την λοιπή διατροφή σας, αυτό που γενικά συστήνεται είναι η κατανάλωση υδατανθράκων όπως το ρύζι, ο φιδές, το ψωμί, τα μακαρόνια (χωρίς σάλτσα) και η φρυγανιά. Μια ζεστή κοτόσουπα με ρύζι, λεμόνι και αλάτι προσφέρει τα απαραίτητα συστατικά για την αναπλήρωση αυτών που χάθηκαν με τους εμετούς ή τις διάρροιες. Απαγορεύονται γεύματα με βαριές σάλτσες, λιπαρά και φυσικά τα τηγανητά. Επίσης απαγορεύονται οι φυτικές ίνες που μπορεί να επιδεινώσουν τις διάρροιες όπως τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, για τις πρώτες ημέρες των συμπτωμάτων.

-Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από την ιογενή γαστρεντερίτιδα;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν συστήσει ορισμένους κανόνες για τη σωστή υγιεινή. Αυτοί εν συντομία είναι:
-Καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν κατά τη διάρκεια και μετά την παρασκευή οποιαδήποτε φαγητού και ποτού, αλλά και μετά από κάθε δραστηριότητα σε δημόσιο χώρο και πριν την κατανάλωση φαγητού.
-Σχολαστικό καθαρισμό όλων των επιφανειών που χρησιμοποιούμε κατά τη μαγειρική.
-Σχολαστικό και τακτικό καθαρισμό των επιφανειών της κουζίνας και του μπάνιου με χλωρίνη. Η χλωρίνη είναι άριστο απολυμαντικό των επιφανειών. Αφήστε τη να δράσει για μερικά λεπτά πριν τη ξεβγάλετε με νερό.
-Αποφυγή κάθε ωμού φαγητού (κρέας, οστρακοειδή, νερό αμφιβόλου ποιότητας).
-Αποφυγή άμεσης επαφής με άτομα που νοσούν, καλό καθαρισμό της τουαλέτας και των αντικειμένων με τα οποία έχει έρθει σε επαφή όπως πόμολα, πιάτα, ποτήρια, σεντόνια.
-Ένα άτομο που νοσεί θα πρέπει να απέχει από την εργασία του και κάθε συνωστισμό σε δημόσιο χώρο. Τα παιδιά θα πρέπει να απέχουν από το σχολείο για τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλα παιδιά.

Σε περίπτωση λοιπόν που πάσχετε από ιογενή γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:
-Κάνετε υπομονή: Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες κρατούν συνήθως το πολύ 2-3 ημέρες. Στο διάστημα αυτό, μην αμελείτε την επαρκή ενυδάτωσή σας, (συχνές και μικρές ποσότητες υγρών), τη διατροφή σας σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες και φυσικά να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο.
-Μη ξεχνάτε ποτέ και τα άτομα που σας περιβάλλουν, είτε είναι το οικογενειακό, είτε το φιλικό, είτε το εργασιακό σας περιβάλλον και σίγουρα μη ξεχνάτε να προστατεύσετε τα μικρά παιδιά.

γαστρεντερίτιδα, Κουτρουμπή Χριστίνα, Μικροβιολόγος, Τρίκαλα-Η εκπαίδευση στο πλύσιμο των χεριών στα μικρά παιδιά είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για το ενδεχόμενο μιας ιογενούς γαστρεντερίτιδας, αλλά και για πάρα πολλές άλλες ιώσεις.

 

 

 

 

Κουτρουμπή Χριστίνα
Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος

Μοιραστείτε το:
FacebookTwitterPinterestGoogle+TumblrLinkedIn

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *