Η σπουδαιότητα της Βιταμίνης D για το σώμα μας.

Βιταμίνη D3

Η Βιταμίνη D είναι μια σημαντική βιταμίνη για το μεταβολισμό του ασβεστίου και την καλή κατάσταση των οστών μας. Για να καταλάβουμε τη σπουδαιότητά της όμως, ας δούμε πώς αυτή παράγεται και ποιά είναι η λειτουργία της.

Από πού προσλαμβάνει το σώμα  μας τη Βιταμίνη D;

Η Βιταμίνη D ανήκει σε μια ομάδα ουσιών που λέγονται στερόλες. Παράγεται κατά 90% στο δέρμα μας από τη χοληστερόλη (κοινώς χοληστερίνη) όταν επιδράσει σε αυτή η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, ενώ μόνο το 10% της βιταμίνης του σώματός μας, το παίρνουμε από τις τροφές.

Συγκεκριμένα, στο δέρμα μας υπάρχουν μόρια χοληστερόλης. Υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, η χοληστερόλη μετατρέπεται σε 7-διυδροχοληστερόλη και κυκλοφορεί στο αίμα μας με τη μορφή της χοληκαλσιφερόλης (Βιταμίνη D3). Στη συνέχεια μετατρέπεται στο ήπαρ μας σε 25-OH D3 και στα νεφρά μας σε 1,25-OH D3. Η τελευταία είναι και η ενεργή της μορφή που δρα στο μεταβολισμό του ασβεστίου και το χτίσιμο των οστών μας. Γενικά θεωρούμε ότι είκοσι λεπτά τη μέρα έκθεσης στον ήλιο (όχι τις ώρες που είναι έντονη η ηλιακή ακτινοβολία και όχι τους καλοκαιρινούς μήνες) είναι αρκετά για να συντεθεί η ποσότητα της βιταμίνης που χρειάζονται τα οστά μας.

Το υπόλοιπο 10% της βιταμίνης που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες, σκουμπρί), το τυρί, το συκώτι, τα μανιτάρια και το βούτυρο.

Συμπερασματικά, η καλύτερη πηγή δημιουργίας βιταμίνης D στο σώμα μας είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, στη χώρα μας λόγω της πολύ έντονης ηλιοφάνειας τους καλοκαιρινούς μήνες και ως εκ τούτου του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο δέρματος, γενικά συστήνεται η έκθεση για 15-20 λεπτά τη μέρα τους χειμερινούς μήνες όταν η ακτινοβολία δεν είναι τόσο ισχυρή.

 

Τι προκαλεί η έλλειψη Βιταμίνης D στον οργανισμό μας;

Η βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για το σωστό μεταβολισμό του ασβεστίου, του μαγνησίου και του φωσφόρου στο σώμα μας. Συγκεκριμένα, αυξάνει την απορρόφηση των ουσιών αυτών, στοιχεία υπεύθυνα για το σωστό “χτίσιμο” των οστών μας. Η έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό μας επιφέρει κακή απορρόφηση των παραπάνω ουσιών, με αποτέλεσμα τα οστά μας να μη προσλαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες τα απαραίτητα δομικά στοιχεία τους και να χάνουν τη σκληρότητα και την αντοχή τους. Στα παιδιά, η έλλειψη της βιταμίνης D είναι υπεύθυνη για μια πάθηση που λέγεται ραχίτιδα όπου ως αποτέλεσμα έχουμε παραμόρφωση των οστών τους, ενώ στους ενήλικες η έλλειψη της βιταμίνης είναι ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης οστεοπενίας και στη συνέχεια οστεοπόρωσης.

Επίσης, υπάρχουν πρόσφατες μελέτες που συνδέουν την έλλειψη της βιταμίνης D με διαταραχές του νευρικού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος, προδιάθεση για Νόσο Alzheimer, προδιάθεση για καρκίνο , ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας και μια σειρά αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, το σκληρόδερμα και η ψωρίαση.

Στην κύηση, σύμφωνα με μελέτες η σοβαρή ανεπάρκεια της Βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης επιπλοκών όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης κύησης, γέννηση παιδιών με χαμηλό για την ηλικία βάρος και προεκλαμψία.

 

-Υπάρχει τρόπος να συμπληρώσω το ποσό της Βιταμίνης που λείπει από τον οργανισμό μου;

Σε περίπτωση εργαστηριακώς επιβεβαιωμένης έλλειψης Βιταμίνης D στον οργανισμό μας, (φυσιολογική τιμή 25-OH D3 έως 30ng/ml) είναι απαραίτητο να χορηγήσουμε συμπλήρωμα βιταμίνης καθημερινά με μικρές δόσεις, έως ότου πετύχουμε τιμές μεγαλύτερες των 30ng/ml. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό πριν λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα να συμβουλεύεστε τον θεράποντα ιατρό σας.

Κουτρουμπή Χριστίνα
Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος

 

Μοιραστείτε το:
FacebookTwitterPinterestGoogle+TumblrLinkedIn

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *