Απολογισμός της φετινής χρονιάς για τη γρίπη: Δεδομένα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

γριπη, Κουτρουμπή Χριστίνα, Μικροβιολόγος ,ΤρίκαλαΣύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η φετινή γρίπη στην Ελλάδα κατά 91,9% αποδόθηκε στο στέλεχος του ιού τύπου Α (Η1Ν1), που κυκλοφορεί στη χώρα μας από το 2009 και μετά.
Ως σήμερα καταγράφησαν 433 σοβαρά κρούσματα εκ των οποίων τα 406 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από αυτά, το 75,9% αφορούσαν ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου που ήδη έπασχαν από χρόνια νοσήματα, αλλά και ηλικιωμένους. Ο Η1Ν1 έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων και σε νέα κατα τα άλλα υγιή άτομα, ωστόσο τα ποσοστά εμφάνισης σε αυτή την κατηγορία ασθενών ήταν πολύ μικρότερα από τις προηγούμενες χρονιές όπου επικράτησαν στελέχη τύπου Β και ο Η3Ν2.
Όσον αφορά το εμβόλιο που κυκλοφόρησε φέτος, κρίθηκε αποτελεσματικό έναντι του Η1Ν1 δεδομένου ότι δεν υπήρξαν σημαντικές μεταλλάξεις από το περσινό στέλεχος, αλλά μειωμένης αποτελεσματικότητας έναντι του τύπου Β. Το γεγονός ύπαρξης αρκετών σοβαρών κρουσμάτων οφείλεται στην αμέλεια εμβολιασμού των ομάδων υψηλού κινδύνου (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι έγκυες και οι πάσχοντες από νοσογόνο παχυσαρκία). Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται καθ’όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης, κυρίως όμως την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ώστε να δημιουργηθούν εγκαίρως προστατευτικά αντισώματα στον οργανισμό. Την επόμενη χρονιά θα κυκλοφορήσει νέο 4-δύναμο εμβόλιο.
Είναι τεράστιας σημασίας να εμβολιαστείτε ειδικά εαν ανείκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη γρίπη επισκεφτείτε το άρθρο με τίτλο: «Τι είναι το κοινό κρυολόγημα και τι η γρίπη; Πρόληψη και αντιμετώπιση.»
Μοιραστείτε το:
FacebookTwitterPinterestGoogle+TumblrLinkedIn

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *